Borsada Karşılaşılabilecek Riskler

Borsada Karşılaşılabilecek Riskler


Borsa'da hisse senetleri, yatırım fonları, döviz, emtia ürünleri, bonolar menkul kıymet olarak adlandırılırken bunların ticaretinin yapıldığı piyasaya borsa denilmektedir. Kurumsal piyasa olarak görülen borsa, kendi kuralları ve kendi yönetim biçimine sahiptir. Borsanın çalışma şekli ise arz-talep ilişkisiyle oluşturulmakta ve piyasanın koşulları sayesinde de fiyatlar belirlenmektedir. Peki, bu piyasa içinde bulunmak sizleri nasıl riskler ile karşı karşıya getirebilir? Kısaca borsada karşılaşılabilecek riskler nelerdir?

Öncelikle bir borsa yatırımcısı borsada karşılaşabileceği riskleri göz önünde bulundurarak bu piyasada bulunmalıdır. Özellikle son günlerde borsada görülen büyük düşüş, yatırımcıların gergin bir ortamda alım veya satım yapmasına neden olmaktadır. Çünkü borsa piyasası hergün farklı şekilde meydana gelen büyük yükselişlere sahne olabileceği gibi, bir o kadar büyük de düşüşlerle de karşılaşmıştır. Bundan dolayı da borsa yatırımını yaparken en fazla dikkat edilmesi gereken konu, borsa piyasasını yakından takip etmeniz ve sürekli güvenilir kaynaklar kullanmanızdır. Ayrıca borsada yapacağınız hisse senetleri yatırımlarınızda, hissesini satın alacağınız kişi veya şirketin tüm bilgilerine sahip olmanız gerekmektedir. Çünkü ayrıntılı bir şekilde alınan bu bilgiler yatırımınızın yükselmesinde ve şekillenmesinde büyük bir katkı sağlamaktadır. Özellikle de şirket veya bireyin ekonomik durumu, kredi ödemeleri, büyüme kapasiteleri, yatırım yaptıkları projeler, hisse senedi yatırımı yapılmadan once bilinmesi gereken en önemli konulardan sadece birkaçıdır.

Borsa iniş ve çıkışları çok fazla olan bir piyasa olduğu için, bu yatırımlarda yer almak isteyenlerin dikkatli olmaları gerekmektedir. Dikkatli olmak da borsadaki riskler ile en az miktarda karşılaşabileceğiniz anlamına gelmektedir.

0 yorum :